Het is moeilijk om even wat krenten uit de pap te vissen. We produceren al streaming video sinds 1997; aan vele projecten kleven bijzondere herinneringen. We halen een paar voorbeelden van seminar registraties aan en zullen kort nog wat herinneringen benoemen.

nlt screenshotHet is inmiddels goed gebruik geworden om de eerste les van het relatief nieuwe bètavak Natuur, Leven en Technologie via streaming video voor iederen toegankelijk te maken. Het NLT internetcollege '120 beats per minute' ging over hart- en vaatziekten en werd verzorgd de Sanne de Jong. StreamTV verzorgde de webcast van ook deze vijfde jaargang met succes. Kijk bijvoorbeeld eens op circa 26 minuten hoe een hartritmestoornis eruit ziet. Duidelijk is dan waarom de zaalprojecties niet als plaatjes, maar werkelijk als film in de uitzending moeten worden meegenomen.
De uitzending werd gerealiseerd in opdracht van het Landelijk Coördinatiepunt NLT.

Open OnderzoeksData_Dag_2011_copySinds 2011 brengen we de spreker en zijn/haar schermpresentatie samen in een enkele videostroom, zodat de kijker minder afhankelijk is van de keuze van de beeldregie. Alle lezingen tijdens de Open OnderzoeksData Dag 2011 (in de Trippenzaal van het KNAW-gebouw) werden op deze manier vastgelegd. Een voorbeeld is de keynote-lezing van Jan Luiten van Zanden (hoogleraar geschiedenis van de wereldeconomie, Universiteit Utrecht).

Surfnet Relatiedagen_2010_copyTijdens de SURFnet Relatiedagen 2010 verzorgden wij vanuit het NH Conferentie Centrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout de registratie van talrijke lezingen. Het was de happening van de grote getallen: in twee dagen produceerden we 22 uur video, tijdens 25 lezingen in 12 sessies. We verzorgden drie parallelle live uitzendingen, en maakte het materiaal nog dezelfde dag ook on demand beschikbaar. Vooral kort na het evenement is er nog flink naar gekeken, maar ook nu is er nog regelmatig belangstelling voor. Anders dan voorgaande edities is er nu voor een showcase met drie verschillende technieken gekozen. Het was daardoor en door de aantallen (een enorme berg videodata) een uitdagende operatie. Daarin verzorgde SURFnet uiteraard de netwerktechnologie, en was Heuff verantwoordelijk voor de zaaltechniek. De voorbereiding en coördinatie van alle audiovisuele aspecten was bij herhaling in handen van Joris Lange van Stream Team Video.

owd2010 screenshotTijdens de De Onderwijsdagen (SURF/Kennisnet) editie van 2010, zijn alle lezingen in het Beatrixtheater  (Jaarbeurs Utrecht) vastgelegd. Dit gebeurde in samenwerking met MK2.

Open Access_Seminar_2010_copyTijdens het SURF Open Access Seminar vond o.a. een interessante forumdiscussie plaats met Jos Engelen, Doekle Terpstra, Philip Eijlander, Paul Doop, Vincent Icke en Derk Haank, onder leiding van Frénk van der Linden.

owd2009 screenshotProfessor F.E.J. van Saemen (B) is buitengewoon hoogleraar educatieve historie aan een universiteit in België. Onder de prikkelende titel 'ICT: Irritatie Contra Topprestatie' geeft hij zijn visie op kansen en bedreigingen van ICT in het onderwijs: De ICT blijft zich ontwikkelen. En het onderwijs verandert mee. Maar waar de technologie een razendsnelle revolutie meemaakt, gaat de educatieve evolutie op z’n elfendertigst. Gaat de één te snel? Gaat de ander te traag? En is er nog redding?

surfnet screenshotEen seminar over weblectures, videoregistraties met zogeheten rich media applications. De plenaire sessies vonden plaats in de Grote Zaal van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De parallelle sessie werden met een rich media application opgenomen en zijn dus niet van onze hand.